Vecka 29 - Tisdag 16 juli 2024

Info. om Extra Stämma, v39, 2024

Våra garagegolv har stora renoveringsbehov, och speciellt då det ”stora garaget”, där det läcker smält vatten ner till det undre planet.

Samma garage behöver även målas om.

Gör vi inte dessa jobb inom ca ett år kommer renoverings kostnaderna bli ändå högre, då erosionen av armeringen i garagegolven tilltagit ytterligare, och virket på garageväggarna blivit sämre.

De två andra garagen som är byggda direkt på marken, beräknas kunna vänta med renovering i ytterligare några år.(De är även nymålade.)

Då vår underhålls fond inte är av den storlek som beräknas* behövas, ca 1,5miljoner kr, behöver vi låna dessa pengar.

För att låna pengar av banken som samfällighet, krävs ca 30% av lånebeloppet i handpenning.

1,5 miljoner väntas i dagsläget ge ca 20000kr i månadskostnad för ränta och amortering.(5år) Detta är inga exakta siffror, då banken ej kan ge detta innan det har tagits beslut om att vi ska låna pengarna,( hur stort belopp vi behöver, vad pengarna ska användas till, amorterings tid är det som ska röstas om) , av en majoritet på en stämma.

Vi höjde avgiften under 2023 vid två tillfällen för att ta höjd för detta och har nu lyckats få ihop de ca 450 000kr som behövs i handpenning.

Vår förhoppning är att inte behöva höja avgiften ytterligare pga ev. lån.

Kallelse till denna stämma kommer att skickas ut tre veckor innan stämman enligt praxis.

Kort information om de olika stegen i en renovering av garagegolv.

För att få en korrekt offert så måste det göras en noggrannare besiktning av golven för att se mer exakt vilka åtgärder som behöver göras.

Detta kan göras av en oberoende byggkonsult för att golvfirmorna ska kunna lägga en så exakt offert som möjligt.

Detta kräver att vi tömmer garagen på bilar o saker så golv och innertak blir fria.

Vi måste även plocka ner de ”takskydd” vi satt upp i innertaken på den undre våningen i stora garaget, i syfte att skydda de bilar som står där, för att byggnaden ska kunna inspekteras.

Arbetstid för detta ca en vecka.

När vi valt entreprenör så behöver de för själva utförandet av jobbet behöva ha tillgång till garagen i ca 3-4 veckor för att utföra projektet.

Åtgärder som de behöver göra är att ta bort skadad betong och armering, ersätta den med nytt matrial.

Sedan kan vi även se till att det blir fall på golven, så smält vattnet rinner ur garagen istället för att stanna kvar i garaget.

Efter det även täcka golvet med en ”sealer” för att ytterligare förhindra att vatten tränger genom golvet.

Ytterligare förslag som inkommit är att en gör någon typ av ränna m galler utanför garagen som tar hand om smältvatten och ”slår av” hjulen lite snö innan bilen åker in i garagen.

Vid frågor och funderingar, kontakta styrelsen på, styrelsen@skonaren.com

Mvh, Styrelsen för Skonarens samfällighet

*De byggfirmor/konsulter vi vart i kontakt med  för grova beräkningar är: Tecab byggkonsult AB Lars Lundstörm, Cffab Christer Brandt, Proguard Krister Olsson, Innergårdsgruppen Johan Hedberg